Som sagt består tæppet af to motiver - et for hver af månederne april og maj. Motivet for april viser en mand, som står ved siden af et træ i blomst. I træet sidder tre fugle. At fuglene står ret ud til siden, skyldes antagelig væveteknikken. I sin højre hånd holder han en blomst ā la dem, der løber i borten forneden. Under hans arm går en fugl rundt. Han er iført en lang, mønstret kjortel eller spaltet tunika af et snit som den der anvendtes i romansk tid af standspersoner. Nederst og om de vide ærmer er den kantet med en ornamenteret bort. På fødderne har han flade sko. Skægget er middellangt og spidst tilskåret.


Motivet med manden bærende en blomst i hånden samt et træ med fugle er karakteristisk for april måned i 1200-tallets månedsbilleder og kalendere, således fremstilles april altid som en ung mand. Oftest holder han en blomst eller en gren i hånden, undertiden et bundt kornaks, for at minde om, at det er den tid på året, da aksene dannes. Billedet har således intet med en kristusfigur at gøre.


På det lille træsnit, som stammer fra en "Bonde-Practika eller Vejrbog" fra 1744 ses faktisk en mand med en blomstrende gren og til venstre for ham ses en lille flok flyvende fugle.

I en ældre bondepraktika fra 1680 hedder det om april måned:

Om det Påskedag lidet regne vil
lidet foer bliver det år til
men bliver den samme dag skønt vejr,
meget smør det år tilkommende er.

Det er og godt børn den dag at afvænne,
som deres fulde tid har diet moders spenne
i Guds navn skal du det begynde,
der efter dem til lærdom og Guds frygt skynde.


Til hovedsiden
Maj måneds motiv
Om Baldisholtæppets borter, blomster og andre detaljer
Om Baldisholtæppets historie
Om Baldisholtæppets teknik