Til forsiden Fanø fotograferet af Hans Pors Fanø fotograferet 1931 af Hans Pors

Hans Pors. Fotograf i Silkeborg 1904-1946. Biografi og værk

Hans Pors. Foto i Dansk Fotografisk Tidsskrift 1944
Hans Pors. Foto i Dansk Fotografisk Tidsskrift, november 1944.
Hans Pors (Hans Lauridsen Pors) var født den 8. december 1878, og efter at være uddannet som fotograf tog han til udlandet for at se sig om og lære mere. Da han vendte tilbage til Danmark, slog han sig ned i Silkeborg, hvor han den 1. december 1904 overtog fotograferne Christensen & Sørensens Atelier i Vestergade 35. Gennem årene optog Pors mange spændende motiver fra byen, men om muligt endnu flere fine landskabsfotografier. Derved har han bidraget til at øge kendskabet til Silkeborg og egnens natur- og turistmæssig kvaliteter.

Men han kom hele Danmark rundt med sit kamera og fotograferede såvel mere ydmyge steder som de store turistattraktioner fra Bornholm, Dybbøl og Fanø over Fredericia, Gilleleje, Henne, Himmelbjerget, Hvide Sande, Søndervig, Vejers, Løkken, Svinkløv, Blokhus og Skagen til Mols, Rebild, Ribe, Tisvildeleje, Viborg, Aalborg og Århus. Glaspladerne hertil, der rummes i omkring 270 æsker, opbevares i dag i Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg. Kun ved et mirakuløst tilfælde er pladerne bevaret i dag. Det skyldes, at en af arkivets aktive flittige benyttere for nogle år siden så værdien i pladerne og købte dem af en privatperson. Siden fandt han det rigtigst, at pladerne blev offentligt tilgængelige og forærede dem derfor til arkivet, der nu har systematiseret dem. Indtil videre venter de fleste imidlertid på at blive scannet og digitaliseret, som det her er sket med Fanø-pladerne.

De mange optagelser rundt omkring i landet blev brugt som salgsfremstød hos lokale boghandlere, kiosker, hoteller etc. med henblik på fremstilling af postkort. En gang årligt tog Pors rundt på en salgstur for at afsætte nye motiver. I 1944 kom Hans Egede Dam i lære hos Pors, og han overtog i en årrække dette salgsarbejde og stod derefter for fremstillingen af postkortene, som han dagligt kunne producere omkring 1000 af.

"I sit fag var han ikke så lidt af en kunstner. I valget af landskabsbilleder for eksempel nåede han det helt mesterlige og var kendt og velset ud over det ganske land for sine optagelser, ja, han nåede endog international anerkendelse af sit arbejde", skrev Silkeborg Venstreblad i sin nekrolog over Pors, og på udstillinger både i Danmark og i udlandet opnåede Pors således at blive præmieret med adskillige guldmedaljer.

Fotograf H. Pors' 40 års jubilæum (Dansk Fotografisk Forening)
Den 1. december fejrer fotograf H. Pors i Silkeborg sit 40 års forretningsjubilæum. I disse år har han oparbejdet en stor forretning med mange kunder. I øvrigt er fotograf Pors, der i sin tid deltog meget i foreningens møder, særlig kendt for sine udmærkede og stemningsfulde landskabsbilleder, med hvilke han har deltaget i mange udstillinger både herhjemme og i udlandet, hvor de er belønnet med mange guldmedaljer. (Kilde: Dansk Fotografisk Tidsskrift, nr. 11, 66. årgang, november 1944, Foreningsmeddelelser, s. 36).

Pors var gift 2 gange, første gang ca. 1907 med Margrete (født Skarø 3. jan. 1882) og anden gang med Ane Marie Kirkeby Pors (f. Madsen 1. april 1894 og død 15. dec. 1958), der efter hans død 19. juli 1946 fortsatte driften af atelieret til sin død i 1958. - Pors havde været medlem af Dansk Fotografisk Forening siden 25. oktober 1906. Udvalgte fotografier optaget af Hans Pors
Vestergade i Silkeborg fotograferet af Hans Pors 14. marts 1920. Til højre ses hans atelier mellem Hotel Royal, et konditori og H.C. Matthiesens Tapet- og Malerforretning.
14. marts 1920. Afstemning i Sønderjylland. I Versailles-traktaten af 28. juni 1919 blev det fastsat, at "Grænsen mellem Tyskland og Danmark skal fastsættes i Overensstemmelse med Befolkningernes Ønsker". Området deltes i to zoner, således at Zone 1 betragtedes som en helhed, således at det fremtidige statsforhold bestemtes ved flertallet af stemmerne i hele området. I Zone 2, som omfattede Flensborg og det såkaldte Mellemslesvig, gennemførtes afstemningen den 14. marts 1920, men her kommunevis.

Pors atelier i Vestergade 35 i Silkeborg. Udsnit af større foto
Pors atelier i Vestergade 35 i Silkeborg. Udsnit af større foto. Hans Pors, uden år.
Pors annonce i Silkeborg Avis 5. december 1904
Pors' annonce i Silkeborg Avis 5. december 1904
Da Pors første gang den 5. december 1904 indrykkede en beskeden annonce i Silkeborg Avis, benyttede han sig af et lille reklamekneb: I modsætning til alle andre annoncører vendte han sin annonce på hovedet. Det gentog sig den 16., 17., 21., 23. og sidste gang den 27. december, som dog nok har været lidt af en misforståelse - annoncens budskab taget i betragtning!
Pors annonce i Silkeborg Avis 5. december 1904
Her har vi retvendt annoncen: Også efter fyraften og en grundig vask af børnene skulle alle kunne nå at få julefotografiet taget inden jul, så Pors havde længe åbent i sit atelier. Og så var det jo rart at vide, at Pors også havde gode lysforhold.
Pors atelier i Vestergade 35 i Silkeborg. Udsnit af større foto fotograferet af Hans Pors 14. marts 1920
Pors atelier i Vestergade 35 i Silkeborg. Udsnit af større foto fotograferet af Hans Pors 14. marts 1920.




Hans Pors' billeder er publiceret i samarbejde med © Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg.
xxxx

Publiceret 16. januar 2006. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.