Nyhedsbrev nr. 17 om Fanøs kultur, natur og historie

Redigeret og udsendt af bibliotekar Per Hofman Hansen 20. december 2011.

Æ Kåver indviet med manér i en brandstorm

Weekendavisen var på pletten og fulgte slagets gang
Hør bare hvad Weekendavisen skrev efter festlighederne: "Og hvad med kulturhistorien, symbolikken, traditionen? Alt det er vigtigt i Sønderho, meget vigtigt! Det fornemmer jeg, da omkring 200 mennesker i den strideste vind, noget der ligner fuld storm, kæmper sig op i klitten. De griner og aser. De støtter sig til hinanden for ikke at dratte omkuld i vinden. De VIL op til Æ Kåver. Op til drømmen om Sønderhos storhedstid i de 40 gyldne år fra 1840 til 1890erne...."
OG hvad med kulturhistorien, symbolikken, traditionen? Alt det er vigtigt i Sønderho, meget vigtigt! Det fornemmer jeg, da omkring 200 mennesker i den strideste vind, noget der ligner fuld storm, kæmper sig op i klitten. De griner og aser. De støtter sig til hinanden for ikke at dratte omkuld i vinden. De VIL op til Æ Kåver. Op til drømmen om Sønderhos storhedstid i de 40 gyldne år fra 1840 til 1890erne. 
Men drømmen om dengang lever. Måske er det den eller mere sandsynligt trangen til at være sammen, som driver de mange mennesker ud i den stride blæst højt på klitten for at fejre Æ Kåver, rødmalet og flot, skabt af byens tre dygtige snedker- og tømrermestre, komplet med vindfløj i toppen. Den skal være et symbol på Sønderho, siges det i mange taler. OG hvad med kulturhistorien, symbolikken, traditionen? Alt det er vigtigt i Sønderho, meget vigtigt! Det fornemmer jeg, da omkring 200 mennesker i den strideste vind, noget der ligner fuld storm, kæmper sig op i klitten. De griner og aser. De støtter sig til hinanden for ikke at dratte omkuld i vinden. De VIL op til Æ Kåver. Op til drømmen om Sønderhos storhedstid i de 40 gyldne år fra 1840 til 1890erne. 
Men drømmen om dengang lever. Måske er det den eller mere sandsynligt trangen til at være sammen, som driver de mange mennesker ud i den stride blæst højt på klitten for at fejre Æ Kåver, rødmalet og flot, skabt af byens tre dygtige snedker- og tømrermestre, komplet med vindfløj i toppen. Den skal være et symbol på Sønderho, siges det i mange taler. "

Æ Kåver dokumenteret

Nu er sømærket Æ Kåver på plads efter flere års tilløb. Sjældent er et projekt blev så vel dokumenteret undervejs. Det være sig i fotografi, video, TV eller de trykte medier. På min hjemmeside om Æ Kåver har jeg nu samlet alle væsentlige dokumentationer.

Af journalist Marianne Krogh Andersen har jeg fået venlig tilladelse til at publicere hendes fine omtale "En vej over havet" af Sønderho og Æ Kåver.

Der er også link til Dorte Remars artikel i Kristeligt Dagblad og Michael Kongevangs videoklip på TV Syds hjemmesider.

Du kan også dykke ned i den udførlige beretning fra den arkæologiske undersøgelse af fundamentet under Æ Kåver. 

Glædelig jul og godt nytår

Hvad jeg vil bringe i mine nyhedsbreve i det kommende år, har jeg ikke noget overblik over endnu. Men jeg gætter på at det bliver om meget andet end Æ Kåver.

Venlig hilsen og glædelig jul fra
Per Hofman Hansen