Nyhedsbrev nr. 18 om Fanøs kultur, natur og historie
Redigeret og udsendt af bibliotekar Per Hofman Hansen 3. april 2012.
Ny imponerende bog om Europas fuglekøjer
Et stykke enestående europæisk kulturhistorie
Fanøboerne, sommerhusbeboerne og alle andre, der befinder sig på Fanø, har som ingen andre i Danmark snublende nær adgang til et enestående stykke europæisk kulturhistorie. Her tænker jeg på Fanøs fuglekøjer, som indtil 1930 blev anvendt til at fange vildænder i. I dag fremstår de i noget forskellig tilstand, men to af dem er som grønne oaser.
OG hvad med kulturhistorien, symbolikken, traditionen? Alt det er vigtigt i Sønderho, meget vigtigt! Det fornemmer jeg, da omkring 200 mennesker i den strideste vind, noget der ligner fuld storm, kæmper sig op i klitten. De griner og aser. De støtter sig til hinanden for ikke at dratte omkuld i vinden. De VIL op til Æ Kåver. Op til drømmen om Sønderhos storhedstid i de 40 gyldne år fra 1840 til 1890erne.
Men drømmen om dengang lever. Måske er det den eller mere sandsynligt trangen til at være sammen, som driver de mange mennesker ud i den stride blæst højt på klitten for at fejre Æ Kåver, rødmalet og flot, skabt af byens tre dygtige snedker- og tømrermestre, komplet med vindfløj i toppen. Den skal være et symbol på Sønderho, siges det i mange taler. OG hvad med kulturhistorien, symbolikken, traditionen? Alt det er vigtigt i Sønderho, meget vigtigt! Det fornemmer jeg, da omkring 200 mennesker i den strideste vind, noget der ligner fuld storm, kæmper sig op i klitten. De griner og aser. De støtter sig til hinanden for ikke at dratte omkuld i vinden. De VIL op til Æ Kåver. Op til drømmen om Sønderhos storhedstid i de 40 gyldne år fra 1840 til 1890erne.
Men drømmen om dengang lever. Måske er det den eller mere sandsynligt trangen til at være sammen, som driver de mange mennesker ud i den stride blæst højt på klitten for at fejre Æ Kåver, rødmalet og flot, skabt af byens tre dygtige snedker- og tømrermestre, komplet med vindfløj i toppen. Den skal være et symbol på Sønderho, siges det i mange taler. "
Sønderho Gamle Fuglekøje som et frilandsmuseum
Især
Sønderho Gamle Fuglekøje påkalder sig opmærksomhed, da den fremstår som da den var i brug fra 1866 til 1930. Der er levende ænder i dammen og i disse uger er nye kuld ællinger på vej. Dammen fremstår i sin oprindelige sekskantede form, og alle seks fangarme er intakte og forsynet med net og ruser
Også Sønderho Fuglekøje, som er den sydligste, er meget spændende at besøge, idet den ligger i nærmest uberørt natur.
Men nu til bogudgivelsen om Europas fuglekøjer
I Holland er der i dag bevaret omkring 130 fuglekøjer, og en meget aktiv forening gør et stort arbejde for at bevare og udbrede kendskabet til fuglekøjerne. Således har foreningen netop her i vinter udgivet en stor og meget smuk bog om fuglekøjer i Flandern, Nederlandene og 7 andre europæiske lande.
Læs
min anmeldelse af bogen og få tips til mere viden om emnet via en række links. Her får du også
kort og anvisninger på, hvordan du finder de to Fanø-fuglekøjer. Der er fri adgang til dem begge.
Bogen kan i øvrigt købes i
Lorenzens Butik i Sønderho for 425 kr.
God tur og god påske fra
Per Hofman Hansen