Stykker til Fanøs kultur, natur og historie. Redigeret af Per Hofman Hansen

Frilandsmuseets skipperhus fra Sønderho på Fanø

Printervenlig PDF-version

Illustrationer til Det forsvundne hus fra Sønderho

Ældre fotografier

Den gamle skibsfører Poul Pedersen Jørgensens hus mens det endnu står på sin oprindelige plads Huset i Sønderho 1913
Den gamle skibsfører Poul Pedersen Jørgensens hus mens det endnu står på sin oprindelige plads her set fra sydvest. Uden skorstene og med store huller i taget bærer det unægtelig præg af at have stået ubeboet i længere tid. Foto: Chr. Axel Jensen 1913 (Nationalmuseets Arbejdsmark 1998, p. 124)

Om Peder Poul Jørgensen og hans kone Kjerstine fortæller Niels Frederiksen:
Peder døde 95 år gammel i 1916. Hans skonnert var navngivet efter sin far Poul Pedersen Jørgensens (1789-1870) galease "Abelone" samt hans kone Kierstine (1824-1890). "Abelone Kjerstine" blev bygget i 1867 i Sønderho på Emil Petersens værft og ført af svigersønnen Peder Sonnich Mortensen (1848-1900). Peder boede med sine 6 børn i huset. To af Peders piger blev meget gamle, nemlig Anne (Pedersen 1850-1941), gift med Peder Sonnich Mortensen og Abelene (1861-1957), gift med Antonis Øhle (1861-1897), der forsvandt med jernbarken "Phønix" i Atlanten.
Pigerne kunne fortælle meget om et langt liv i det oprindeligt meget smukke hus. Abelenes barnebarn Anthonis Øhle Sonnichsen (1904-1977) var direktør i København hos det gamle og kendte firma C.L. Seifert, der laver alt fra gallauniformer til mine døtres studenterhue, og leverer til hoffet. Tonis blev senere købmand i Sønderho, i Lorenzens butik. Vi drenge skulle altid ned til Tonis med mågen oppe under loftet for at handle sommerens slik. Nede i forretningen kunne Tonis fortælle sjove historier om Pouls Peder. Selvom jeg kun var ung, vakte det min interesse for det gamle Sønderho. Især min far Anker Frederiksen fortalte de gamle historier videre.

Så skiden håd vi 'et eet derhem'
Poul Peders datter Abelene var som 90-årig inviteret til sit barnebarn, direktør Anthonis Øhle Sonnichsens sølvbryllup i København i 1952. Da Abelene nu var i hovedstaden, blev det arrangeret, at hun kunne tage sit fødehjem på Frilandsmuseet i øjesyn. Det var en anelse højtideligt, og der var lagt op til, at hun var lidt af en æresgæst. Kustoderne var da også helt oppe på mærkerne for at præsentere huset for hende. Uden at sige et ord, bevægede hun sig med kustoderne fra rum til rum, og da rundvisningen var færdig, kom hendes endelige dom: "Så skiden håd vi 'et eet derhem'" (Citeret efter Henning "Smed" Pedersen).


Foto af huset formentlig taget ret kort tid efter dets genopførelse på Frilandsmuseet Huset nu på Frilandsmuseet
Foto af huset formentlig taget ret kort tid efter dets genopførelse på Frilandsmuseet. Foto: Johannes Lund Jacobsen. Efter glasplade i Sønderho Sognearkiv.

Kilder
  • Biografiske data om Peder Poulsen Jørgensen og hans familie kan henvises til det store 3-bindsværk af Anne Marie Grønnegaard: Sønderhoslægter 1630-1987 (1988), side 419-422.
Sønderhohuset som det tager sig ud på Frilandsmuseet i 2007 Sønderhohuset som det tager sig ud på Frilandsmuseet i 2007. Foto: Torben Garmer.
Se billeder fra huset i stor gengivelse
Nyhedsbrevets klumme
Abonnér på mine nyhedsbreve om
Fanøs kultur, natur og historie
Modtag med mellerum en hilsen om ny viden og interessante historier om Fanø.
   

 


Arkiv med de første 20 nyhedsbreve
Arkiv med de følgende nyhedsbreve

Publiceret 30. april 2012. Opdateret 8. maj 2012. Tekst, research og layout: | Aldus.dk | Til min Fanø-forside |