Stykker til Fanøs kultur og historie

Sønderho omkring 1925-1930

Stykker til Fanøs kultur > Fotograf Petrea Lund > Sønderho omkring 1925-1930. Fem farvedias af Petrea Lund

Sønderho havn og Sønderho gamle Fuglekøje ca. 1925-1930

Fem håndkolorerede lysbilleder af sønderho-fotografen Petrea Lund

I Sønderho Sognearkiv opbevares en lille trækasse med en påklæbet etiket med teksten "Fanø-billeder". Den rummer 46 sort-hvide lysbilleder i form af glasplader i formatet 8x8 cm. Hvert enkelt glasplades filmhinde er beskyttet af endnu en glasplade og holdt sammen med sort "klisterpapir" på alle fire sider. Ved en nøjere gennemgang af billederne, der som lysbilleder fremstår som positiver, viser det sig, at flere af motiverne genkendes som kvadratiske udsnit af velkendte motiver fra 10x15 cm negativglasplader også optaget af Petrea Lund.
Af de 46 lysbilleder er de 6 derudover håndkoloreret, hvor især blå farve har været anvendt til at farvelægge havoverfladen, men også rød, gul, grønt og grøn-brunt ses at være anvendt.
Per Hofman Hansen
Sønderhopige spejder fra Krobanken ud over Vadehavet Sønderhopige spejder fra Krobanken ud over Vadehavet. I baggrunden klitterne på Hønespidsen. i 1930'erne løb sejlrenden stadig tæt på klitbrinkerne og Hønevejen. (Foto JLJ-03).

Sønderhokone med lille pige ser ud over vandet fra Sønderho havn Sønderhokone med lille pige ser ud over vandet fra Sønderho havn. (Foto Neg 246-7).

Sønderho havn med småbåde og joller for svaj Sønderho havn med småbåde og joller for svaj. (Foto JLJ-60).

Udsigt fra Krobanken med Ribe Domkirke i horisonten Udsigt fra Krobanken med Ribe Domkirke i horisonten. (Foto JLJ-71).

Formentlig Sønderho Gamle Fuglekøje. Åbningerne til to af de seks fangarme ses i baggrunden Formentlig Sønderho Gamle Fuglekøje. Åbningerne til to af de seks fangarme ses i baggrunden. (Foto Neg 246-21).

Litteratur og links
  • Udstilling af Petrea Lunds fotografier arrangeret af Fonden Gamle Sønderho. (Fanø Ugeblad 18. juli 1980).
  • Torben Garmer: Om Petrea Lund. I: Da "Eirene" af Grimsby strandede. (Fanø Ugeblad 16. nov. 2006).
  • Frøken P. Lunds Kunstbod i Sønderho. I: Fra øst til vest. På besøg i en del jydske købstæder ... Esbjerg og Fanø. Udg. af Turist- og Erhversvforlaget, Odense, 1953, s. 375.
  • En lang række af Petrea Lunds fotografier kan ses i databasen www.arkiv.dk, der rummer materiale fra mere end 500 danske arkiver, herunder også arkiverne i Sønderho og Nordby. Klik her på Petrea Jensine Lund og du kommer direkte til hendes billeder.
  • N.S. Kromann: På Hønen. (Erindringer som stik-i-rend-dreng ved Klitpavillonen). (Fanø Ugeblad 1. november 1984).
Tak til Sønderho Sognearkiv for tilladelse til at gengive Petrea Lunds fotografier.
Per Hofman Hansen

Petrea Lund med sit glaspladekamera
Petrea Lund med sit glaspladekamera
Foto i Sønderho Sognearkiv.
Fra Sønderhos legendariske fotograf Petrea Lund, kaldet Per (1880-1960), er i Sønderho Sognearkiv bevaret omkring 1000 glasplade-negativer. Petrea Lund, der var uddannet fotograf og stammede fra Gørding, kom til Fanø omkring 1910 og købte i 1915 huset beliggende Kropladsen 9, hvor hun boede hver sommer til sin død i 1960.
    Fra omkring 1915 til op i 1930'erne fotograferede hun utallige sønderhoninger og feriegæster i sønderhodragter, men ind imellem havde hun også opgaver for kunstnere som Heinrich Dohm og August Wilckens.
Se flere af Petrea Lunds fotografier
Et stor udvalg af Petrea Lunds fotografier i Sønderho Sognearkiv kan ses på www.arkiv.dk
    Ved siden af fotograferingen drev hun også "Kunstboden" fra sit hjem, hvorfra hun handlede med kunst og antikviteter. Petrea Lund havde mange jern i ilden, således drev hun i en årrække fra 1926 "Klitpavillonen", en te- og kafferestaurant på Høneengen ved vejen til Sydstranden.

Kunstboden. Annonce i Fanø Ugeblad 9. juli 1938 Annonce i Fanø Ugeblad 9. juli 1938.

Klitpavillonen på Hønen 1928 Klitpavillonen på Hønen 1928.
(Petrea Lund foto, B0006-021).

I Klitpavillonen blev der serveret kaffe og te I Klitpavillonen blev der serveret kaffe og te, der blev afholdt kunstudstillinger og som her givet koncerter. En ansøgning i 1933 om spiritus-bevilling blev afvist af sognerådet.
(Petrea Lund foto, Neg 0710).

Kunstboden. Annonce i Fanø Ugeblad 16. august 1958 Annonce i Fanø Ugeblad 16. august 1958.

Kassen med de 46 lysbilleder Kassen med de 46 lysbilleder.

Lysbillederne måker 8x8 cm Lysbillederne, der måler 8x8 cm, er beskyttet af en glasplade og holdt sammen med gammeldags sort klisterpapir.
Nyhedsbrevets klumme
Abonnér på mine nyhedsbreve om
Fanøs kultur, natur og historie
Modtag med mellemrum en hilsen om ny viden og interessante historier om Fanø.
   

 


Arkiv med de første 20 nyhedsbreve
Arkiv med de følgende nyhedsbreve

Publiceret 25. juni 2016. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.