Til forsiden Fanø fotograferet af Hans Pors Fanø fotograferet 1931 af Hans Pors

E.191 - snurrevodskutteren 'Ida' af Esbjerg fotograferet i 1930'erne af Hans Pors i Silkeborg

Snurrevodskutteren "Ida" med nummeret E.191 i fiskerihavnen i Esbjerg. Til højre set et par forstørrede udsnit samt et fotografi af kutteren, som den sser ud i dag. (Udsnit af Hans Pors foto nr. 0835-00.)

Ida hedder i dag Jens Krogh. Nu sejler hun som søspejderskib. "Ida" blev bygget i 1899 på H.V. Buhls træskibsværft i Frederikshavn med henblik på det moderne havgående fiskeri med snurrevod, der blev startet i Skagen og Frederikshavn i 1880’erne. Med Frederikshavn som hjemsted fiskede kutteren hovedsageligt efter rødspætter.
  "Ida" blev bygget netop i de år, hvor brugen af de store, sejlførende kuttere kulminerede. Man var begyndt at udstyre fartøjerne med små petroleumsmotorer til indhaling af voddet, og efterhånden også til fremdrift. Jens Krogh var fra starten udstyret med en lille 6 HK motor, men blev allerede i 1907 udstyret med større motor.
  Kutteren blev handlet flere gange og har som omtalt været hjemmehørende i Esbjerg som E.191 "Ida" i årene 1912-1957. I Perioden 1958 til 1973 var "Ulla-Vita" stadig snurrevodskutter og fiskede under navnet FN 134 fra Sæby.
  I 1973 købte en nystartet FDF kreds kutteren i Sæby og efter et større restaurerings- og ombygingsarbejde blev den oprindelige rigning genskabt. "Ida" blev i 1977 overtaget af FDF Aalborg Søkreds og fik navnet "Jens Krogh". Søkredsen påbegyndte en gennemgribende istandsættelse af skibet, hovedsageligt med kuttermodeller på Bangsbo Museum på Kronborg og Handels- og Søfartsmuseet som forbilleder. Der er gennemført et omfattende arbejde med dokumentation af skibet, og resultaterne fra denne indsats har ligget til grund for skibets istandsættelse.
  Skibsbevaringsfonden har vurderet skibet som værende et af Danmarks bedst bevarede skibe og har støttet det med 98.000 kr.
Ida sejler i dag som et moderne søspejderskib under navnet "Jens Krogh". Det store billede til venstre er et udsnit af Hans Pors' billede af fiskerihavnen i Esbjerg. Går man tæt på, kan man konstatere at det smukke skib E.191 bærer navnet "Ida". Det røber samtidig, at det er det samme skib, der langt senere bliver til et søspejderskib under navnet Jens Krogh med betegnelsen TS-D145. Net og garner sirligt hængt på plads klar til næste dags fiskeri. Styrehuset på "Ida" og skorstenen der fører op petroleumsmotoren under dæk.

Farvebillederne er gengivet med venlig tilladelse fra © FDF Aalborg Søkreds.

Hans Pors' billeder er publiceret i samarbejde med © Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg.

Publiceret 16. januar 2006. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.