Til forsiden Fanø fotograferet af Hans Pors Fanø fotograferet 1931 af Hans Pors

Fanø Vesterhavsbad. Flyfoto optaget af Hans Pors i Silkeborg

Flyfoto af Fanø Vesterhavsbad
Fanø Vesterhavsbad. Forrest det store 'Kurhotellet' og bag det Hotel 'Kongen af Danmark'. Til højre i forreste klitrække Villa 'Nina', Villa 'Quisisana' (Strandvejen 62) og 'Toppen'. Forrest i vandkanten de mange populære badevogne. (Hans Pors foto nr. 6017-00).
Danlands Feriecenter VesterhavetFrederiksgaard, Villa Nina, Villa Quisisana og Toppen
Fanø Bad set fra stranden. Fra venstre Villa 'Marie', Danlands Feriecenter Vesterhavet, Frederiksgaard, Villa 'Nina', Villa 'Quisisana' og 'Toppen' fotograferet 18. oktober 2005.
Udsnit af turistkort fra 1948
Fanø Bad. I centrum ses Hotel Kongen af Danmark. Langs Kystvejen nord på følger Villa 'Anita' og Villa 'Sandhill'. Vest for den store vendeplads ses Kurhotellet. Udsnit af turistkort fra 1948.
Villa Nina
Villa Nina var i mange år lensgreve Raben Lewitzaus sommerbolig med rideheste og alt, hvad der hører til et godsejerliv. Et år fandt greven på, at han ville have en større spisestue, hvorefter nordfløjen blev sat på ruller og kørt 2 m ud og der blev muret op mellem gavl og hus. Senere er villaen blevet en populær spiserestaurant. Til venstre for Nina lå oprindeligt Villa Senta, men da de generede indehaveren af Frederiksgården, Fritz Jay's udsigt, købte han Senta og lod den rive ned. På Pors' foto kan man faktisk se den tomme grund mellem Nina og nedkørslen til stranden. Foto: 18. oktober 2005.
Villa Quisisana og Toppen
Villa Quisisana og Toppen. Villa Quisisana var i mange år domicil for baron Wedel Nergaard og konsul S. Christoffersen og blev i 1950 købt af Erling Palmquist, der indrettede villaen til pension. Villa Quisisana har for få år siden gennemgået en kraftig renovering, og i dag kan man endda leje sig ind og nyde den storslåede udsigt over havet. På villaens egen hjemmeside kan man se billeder fra husets opførelse i 1897.
Ordet quisisana har i øvrigt gennem tiderne været meget brugt til navne på hoteller og pensioner både ude i Europa og i Danmark. Prøv blot at søge på ordet i Google. Det klassiske af dem alle er vel Quisisana på Capri. Ordet betyder egentlig "her bliver man sund". Både Holger Drachmann og Gustav Wied indlogerede sig i perioder f.eks. på et beskedent Quisisana uden for Sæby.
Foto Per Hofman Hansen 18. oktober 2005.


Hans Pors' billeder er publiceret i samarbejde med © Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg.

Publiceret 16. januar 2006. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.