Fanøs kultur, natur og historie
Fanøs kultur, natur og historie

Tillæg til Fanøsangbogen "Samles – Skilles" med historier om Fanøs sange og viser

Fanøs kultur, natur og historie > At samles, skilles ad > Tillæg

Omslaget på tillægget til Fanøsangbogen Tillægget har fået samme layout og format som sangbogen, der blev udgivet af Fonden Gamle Sønderho i 2016.

Tillæg til Fanøsangbogen ”Samles – Skilles” med historier om Fanøs sange og viser

Hvad ligger der bag den romantiske vise ”Fanø er en lille ø”, når forfatteren Jes Sonnich Jensen underskriver den som ”skrevet en aftenstund på la Platafloden i Sydamerika i året 1889”? Hvilket drama gemmer sig bag historien om barkskibet Elisabeth af Simrishamn i visen ”Når vinden er os føjelig”? I hvilken anledning blev der skrevet en vise om en hval eller en ildebrand, og hvem har skrevet Sand på Gulvets berømte ”Imellem Esbjerg og Fanø”? Det er der ikke mange der ved! Sønderhoninger og fanniker ved naturligvis hvad sakkuk, bakskuld, rådgang eller allemagasej er, men nu kan kjøwenhoninger og andre udenøs også få svar herpå.

Fonden Gamle Sønderho har netop udgivet et tillæg til den smukke sangbog Samles – skilles, der udkom for fire år siden. Samles – Skilles er udgivet med noder, og dermed er sangskatten bevaret for eftertiden. I tillægget til sangbogen kan du nu finde svar på mange spørgsmål, som dukker op, når man synger eller på anden måde stifter bekendtskab med de mange originale Fanø-sange og viser skrevet mellem 1791 og 2015. Her kan du også læse om sangenes historie, deres forfattere, komponister og spillemænd, og i mange tilfælde henvises der også til indspilninger af de lokale Uhrbrand, Lydom og Cahill, Sand på Gulvet, Je’ Sweevers og Det yderste Hav.

Dertil bringer tillægget et meget savnet register til både titler, førstelinjer, komponister og melodiforlæg. Tillægget er udarbejdet af undertegnede efter en snak med Vibeke Schøtt, som var initiativtager til sangbogen og som har skrevet de fleste af noderne.

Tillægget er på 40 sider og i samme format som sangbogen, så det nemt kan ligge bag i bogen. Det kan købes for 25 kr. i Lorenzens Butik i Sønderho og i webshoppen på www.fondengamlesonderho.dk samt i Fanø Boghandel i Nordby.

Jette og Per Hofman Hansen
Som en prøve er herunder gengivet to af siderne fra tillægget
Gengivelse af side 26-27 i tillægget


Har du lyst til at abonnere på mine nyhedsbreve om Fanøs kultur, natur og historie? Det koster ikke noget!
3-4 gange om året vil du modtage en hilsen med nye historier om Fanø.
     
     
Se også mit arkiv med sidste nyhedsbreve eller • mine første 20 nyhedsbreve

Publiceret 15. maj 2020. Redaktion og tilrettelæggelse: © - Aldus.dk