Anna og Hans Justesen

Foto af Anna Justesen
Anna Justesen (1866-1946)


Den komplette samling af de 26 små børnehjælpsplatter stammer fra familiens olde- og tipoldemor, Anna Justesen gift med sprøjtefører ved Københavns Brandvæsen, Hans Justesen (1864-1947).
    Anna Justesen var levende interesseret i godt kunsthåndværk og samlede på mange forskellige ting lige fra Evald Nielsen sølvtøj til porcelæn og fajance som de små platter.

Foto
Her ses Anna Justesen (tv), barnebarnet Hanne og datteren Valborg Kristensen
på indkøbstur i København foran Café Stephan A'Porta
på Kongens Nytorv i København omkring 1928.


Anna Justesen gav platterne videre til sin datter, familiens mormor og oldemor, Valborg Kristensen (1894-1992), der boede i Roskilde. Efter hendes død kom de i familiens farmor, Hanne Hofman Hansens besiddelse, og da familiens yngste, Jens, i 1997 blev 18 år, fik han dem i fødselsdagsgave.
   Da vi begyndte på studiet af børnehjælpsplatterne, var der ingen af os i familien, der anede om samlingen på 26 platter omfattende årene 1909 til 1930 var komplet. Det skulle, som det fremgår af denne historie, vise sig at være tilfældet.

Foto af Hans Justesen
Hans Justesen (1864-1947)

Justesen var som nævnt sprøjtefører ved Københavns Brandvæsen, hvor han var blevet ansat i 1889. Ved en større ildebrand i 1902 reddede han i Niels Hemmingsens Gade tre mennesker fra flammedøden og modtog som belønning fortjenstmedaljen i sølv, som også ses på fotografiet.

Tre brandmænd ved sprøjten
Hans Justesen (th) og to kolleger, Hermind og Schmidt,
viser stolt deres blankskinnene dampsprøjte frem.

Når vi har udvidet vor lille beretning til også at omfatte Anna Justesens mand, Hans, skyldes det, at Københavns Brandvæsens slukningsmateriel og dampsprøjter deltog i Børnehjælpsdagenes optog gennem København sådan som det kan ses i Illustreret Tidende i 1907. Måske er det ham, der er med i optoget med sprøjtevognen?

Paul Fischer: Det brænder (1900)
Paul Fischers berømte billede „Det brænder - på Kultorvet" fra år 1900.
Dampsprøjten, som vor oldefar var fører af, var blevet fyret op hjemmefra på brandstationen bag Københavns rådhus, hvor den altid stod klar med brændsel i fyret. Trukket af heste undervejs til brandstedet, og drenge der ivrigt og hjælpsomt skubbede bagpå, kunne man sagtens nå at få tryk på kedlen. Kongelig hoffotograf Peter Elfelt, der havde fotografisk atelier i ejendommen til venstre ses med sit kamera til venstre i billedet.

Sidst opdateret d. 4-04-97