Monument for Bevægelsen (Piskeriset). En skulptur af Per-Olof Ultvedt

Monument for Bevægelsen. En skulptur af Per-Olof Ultvedt
Forsiden Skulpturen i bevægelse Om Per-Olof Ultvedt To skitser af Ultvedt Troels Andersen Vagn Steen Fremstilling Sponsorer Tak og ophavsret
Per-Olof Ultvedts Monument for Bevægelsen på en stemningsfuld aften i Søndergade i Silkeborg Monument for Bevægelsen på en stemningsfuld aften i Søndergade, Silkeborg. Foto: © Kleinsmed Knud Sørensen, APV Tank AS.

Monument for bevægelsen

At blive åndeligt opløftet og at more sig er meget nyttigt for mennesket

Den svenske kunstner Per-Olof Ultvedts skulptur "Monument for bevægelsen" er Nordens første bevægelige skulptur placeret i et bymiljø. Den blev opstillet i 1996 i anledning af Silkeborgs 150-års jubilæum.

Skydelæren er et præcisionsmåleinstrument Den 7,5 meter høje konstruktion, som har fået det folkelige navn "Piskeriset", er udført i rustfrit stål. Dens form er inspireret af håndværker- og præcisionsinstrumentet - en skydelære. Mellem de korsstillede arme roterer otte spiralkonstruktioner. Til hver af de otte aksler er fæstnet to spiraler eller snoede bånd af forskellig bredde og udformning.

Spiralerne står i stadig nye indbyrdes forhold i et uendeligt antal variationer og fremkalder indtryk af opadstigende eller nedadgående bevægelser med forskellig hastighed.

Farverne rød og hvid er valgt, fordi de ses bedst på afstand, men viser også hen til de danske farver. Til de spiraler, der kroner skulpturen ovenpå korsarmene, har Per-Olof Ultvedt valgt de nordiske flags farver. De lette røde-hvide former giver indtryk af en broget mangfoldighed, som i det mylder af mennesker, der færdes mellem hverandre i byens midte på en torvedag.

Udsmykningsudvalget

Skulpturen blev bestilt i 1994 af Udsmykningsudvalget i Silkeborg, nedsat efter et borgermøde på Silkeborg Rådhus i 1989. Efter henvendelse fra Silkeborg Kommune fandt udvalget og kommunen i fællesskab frem til en placering af skulpturen på Søndertorv, og da udvalget ønskede at gå nye veje med skulpturen henvendte det sig til Per-Olof Ultvedt, der erklærede sig villig til at lave et skitseforslag.

Mange forhold skulle afklares på skitsestadiet. Den udendørs placering sætter særlige krav til både holdbarhed og sikkerhed. Som en bils karosseri står i forhold til chassis og motor, skulle skulpturen også i det ydre tage hensyn til de mekaniske løsninger, udvekslinger og meget mere. Den endelige løsning fandt Ultvedt ved at hæve de bevægelige dele op i luften. Derved optager skulpturen ikke mere plads i gaden end en lysmast, mens korsarmene strækker sig ud og forbinder skulpturen med den omgivende arkitektur. Set fra Silkeborgs hovedtorv danner skulpturen derved en afslutning på Søndergade, der ellers ender blindt.


Se skulpturen i bevægelse i to videoer på YouTube.
Udførelsen af en stor skulptur kræver altid medvirken fra mange sider. Arbejdet involverer traditionelt særlige håndværk, f.eks. stenhuggere eller bronzestøbere. Her blev arbejdet imidlertid lagt i hænderne på en stor industrivirksomhed i Silkeborg, APV Tank A/S, hvis ingeniører og håndværkere alle viste stor entusiasme og kunstnerisk sans i løsningen af de mange spørgsmål, der dukkede op undervejs fra arbejdsmodel til færdig skulptur. Malerarbejdet blev forbilledligt løst af en anden Silkeborgvirksomhed, Herm. Rasmussen A/S Malerforretning. Også andre virksomheder i Silkeborg har medvirket aktivt til fremstillingen, der blev mulig gennem støtte fra en række sponsorer og med bidrag fra Silkeborg Kommune.

Mange hundrede timers arbejde er nedlagt i færdiggørelsen af skulpturen, der skete i nær kontakt med kunstneren. Resultatet er en sjælden forening af teknik, håndværk og kunst, der måske kan vise nye veje, i pagt med det bedste i dansk tradition.

Skulpturen blev indviet den 25. oktober 1996.
• I forbindelse med indvielsen blev der udgivet en 3-fløjet folder, som du kan hente her som PDF-fil (1,2 MB).

"At blive åndeligt opløftet og at more sig er meget nyttigt for mennesket" er et citat fra Olle Granaths nekrolog over Ultvedt i Dagens Nyheter.

Forsiden Skulpturen i bevægelse Om Per-Olof Ultvedt To skitser af Ultvedt Troels Andersen Vagn Steen Fremstilling Sponsorer Tak og ophavsret

Per-Olof Ultvedts værker © er gengivet med venlig tilladelse fra familien v. Fredrik Ultvedt, Älvsjö, Sverige.
Idé, redaktion og tilrettelæggelse: . Publiceret 15. januar 2010. Opdateret 19. juli 2014.