Til forsiden Fanø Nordsøbad beskrvet af Georg Brandes Georg Brandes om Fanø Nordsøbad 1894

Kaptajn J.C. Martini i Congo

J.C. Martini og tre andre danske sømænd ombord på damperen Ville de Bruxelles i Congo
Søkaptajn J.C. Martini og tre andre danske sømænd ombord på damperen 'Ville de Bruxelles' i Congo.
Jens Chr. Martini fik i 1886 kommandoen over sit eget lille dampskib på Congofloden. I de første år sejlede han for kong Leopold II af Belgien små hærstyrker ind i ukendte egne på opdagelse og erobring. I 1892 måtte Martini dog opgive jobbet på grund af malaria og få år senere døde han af malaria. I 1890 udgav han erindringsbogen "To danske Kongofarere. Erindringer fra vort første Ophold i Kongostaten.
På billedet ses fra venstre: Maskinmester Petersen, kaptajnerne Jessen, C.V.R. Schønberg og Martini. I 1886 begyndte danske sømænd i større antal at drage til den belgiske kong Leopold II's Congo. Blandt de første var skibskaptajnerne C.V.R. Schønberg, N.A. Boye, H.J.L. Madsen og Martini. Kaptajn J.A. Christian J. Martini (f. 25.7. 1848, d. før 1902-05) kaldte man den 'norskfødte dansker', da han boede i København, når han var i land. Han var en uforfærdet sømand, der foretog sin første udrejse til Congo den 1. oktober 1886 og var allerede i 1. Terme skibsfører på talrige ekspeditioner. Martini førte således 'Henry Reed' med Van Gèle på Loporifloden, deltog med samme båd med Carl Gustav Schagerström i transporten af Emin Pascha-ekspeditionen, der bragte Tippo Tip til Falls og deltog i rekognosceringerne af Itimbiri. Senere førte han med stor dygtighed damperen 'Roi des Belges', der tilhørte 'Societé Anonyme pour le Commerce et l'Industrie du Haut-Congo', på en yderst vanskelig sejlads på Kassais bifloder, Lac Léopold og Mfinifloden. Martini sejlede også på Falls og Lomami med Delcommune og deltog i udforskningen af Rukifloden, alt sammen i løbet af de første tre år. Martini tog ud for anden gang i 1890, men måtte vende syg hjem, og døde senmere hjemme ifølge påstande ved en ulykkestilfælde. (Illustrationer og tekst efter efter H. Jenssen-Tusch: Skandinaver i Congo (1902-05).

Noter
  • Bert Blom: Dagbøger og breve fra Mørkets Hjerte. Mareridt & inferno. Forlaget Thorup, 2006. Heri om J.C. Martinis ophold i Congo (s. 47-53) samt biografi (s. 273-74).
  • Bert Blom: Navigatør i Mørkets Hjerte. I: Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg. Årbog 1999, side 7-62.
    Forfatteren skildrer enkelte af de danske søfolk, der lod sig hverve til at befare Congo-floden. Et par af dem mødte Joseph Conrad i Congo.
  • Jens Chr. Martini: To danske Kongofarere. Erindringer fra vort første Ophold i Kongostaten. Fortalte af Chr. Martini og Chr. Schønberg. Med indledning af Adolph C. Levysohn og illustrationer af V. Jastrau. (V. Pontoppidans Forlag, 1890). (På omslaget: Kaptajner i Kongostatens Tjeneste).
  • Peter Tygesen: Congo-eventyret er i moderne tider igen kommet i fokus gennem journalisten Peter Tygesens bog "Congo - formoder jeg" (Forlaget Centrum 2001) og hans TV-serie "Det danske Congo-Æventyr" fra 2006. Til www.historie-nu.dk har Peter Tygesen skrevet Hundred glemte år i Congo. (Historie Netmagasinet, 6. januar 2006).
  • H. Jenssen-Tusch: Et imponerende detaljeret værk om danske i Congo, herunder også om Jens Chr. Martini, er H. Jenssen-Tusch: Skandinaver i Congo. Svenske, norske og danske mænds og kvinders virksomhed i den uafhængige Congostat. Gyldendal, 1902-1905. - 752 sider.
  • Frits Andersen: Det mørke kontinent? Afrikabilleder i europæiske fortællinger om Congo. Aarhus Universitetsforlag, 2010. 696 sider, illustreret.
    Denne bog beskriver Europas billeder af Afrika og fortæller, hvordan forestillingen om Det Mørke Kontinent er blevet konstrueret i rejseberetninger, vidnesbyrd, reportager og romaner om Congo. Og det var ikke kun den koloniale propaganda, der skabte mareridtet. Bogen krydsforhører en række tekster og forfattere - fra Stanleys og dr. Livingstones rejseberetninger og Conrads Heart of Darkness over Hergés Tintin til nyere dansk og international Congo-litteratur. Danskerne Christian Martini, H. Jenssen-Tusch, Christian Schønberg og mange andre er fyldigt omtalt.
Martini ombord på damperen Ville de Bruxelles
Martini ombord på damperen 'Ville de Bruxelles'. Det ser ud som om han hygger sig med en pibe tobak og måske et glas whisky eller cognac.
Siegfried Duhst, Axel Schou og Christian Schønberg
Danskerne Siegfried H.L. Duhst, Axel Sophus Valdemar Schou og Christian Victor Rask Schønberg fotograferet i 1890.
Forsiden til første hefte af Jenssen-Tuschs Skandinaver i Congo
Forsiden til første hefte af Jenssen-Tuschs Skandinaver i Congo, der udkom i hefter 1902-1905.
Schønbergs og Martinis rejseskildring To danske Kongo-farere
Schønbergs og Martinis rejseskildring To danske Kongo-farere fra 1890.

Publiceret 5. marts 2006. Opdateret 16. november 2012. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.