Fanøs kultur, natur og historie
Fanøs kultur, natur og historie
Fanøs kultur, natur og historie > Registranten Gamle huse i Sønderho

Registranten
Gamle huse i Sønderho
Nu udgivet som gratis PDF af Fonden Gamle Sønderho
Gamle Huse i SønderhoGamle huse i Sønderho, som lokalt går under betegnelsen ”Registranten”, har siden den udkom i 1980 været et uundværligt redskab for såvel ejere af de gamle smukke huse som alle andre, der interesser sig for Sønderhos historie og bygningskultur. Det er her, du kan finde værdifuld viden og faktuelle oplysninger om både Sønderhos bygningskultur og de enkelte huses historie, arkitektur og konstruktioner.

Bogen har længe været udsolgt, men Fonden Gamle Sønderho har ladet den genopstå som en udvidet elektronisk kopi i PDF-format. Ud over at den er forsynet med moderne postadresser, er der tilføjet et vej- og husregister, et opdateret bykort og en introduktion. Særdeles nyttigt er det desuden, at hvert et ord i hele bogværket er søgbart lige fra person- og vejnavne til betegnelser som arkengab, murankre, sålbænke og ådring.
Du kan ganske gratis downloade bogen som PDF-fil via dette link på Fonden Gamle Sønderhos hjemmeside.

PS! Jeg anbefaler, at du downloader filen på 130 MB til en PC eller Mac. En mobiltelefon egner sig ikke til at håndtere så store filer.
Per Hofman Hansen


Nye muligheder med PDF-udgaven
Med udgivelsen af registranten Gamle huse i Sønderho som søgbar PDF-fil får man helt nye muligheder for nemt at finde lokaliteter, adresser, stednavne, personnavne og alle mulige tekniske begreber, som indgår i beskrivelsen af de enkelte huse.

Vejnavne
Som noget nyt i PDF-filen er samtlige matrikelnumre tilføjet vor tids vejnavne og husnumre, som de blev indført i Sønderho i 1983.

Husenes ejere
Af flere grunde er der ikke gjort forsøg på at opdatere husenes ejerrækker efter 1980. Dels forhindrer lovgivningen vedrørende personbeskyttelse at få adgang til sådanne oplysninger, og dels er det sandsynligvis ikke længere så interessant at kende navnene på ejere efter 1980, da mange huse ikke længere tilhører de gamle sønderhoslægter

Bygningsmæssige beskrivelser
Her er der ”frit slaw”, og man må prøve sig frem. Eksempelvis optræder kostald 19 gange, hvorimod stald og varianter deraf optræder hele 249 gange. Betegnelsen lo på kun to bogstaver er nærmest uanvendeligt, da det indgår i alle mulige ord (feriekoloni, børneflok, pavillon etc.) uden sammenhæng med stald eller tilsvarende. Murankre findes 58 gange, men muranker kun 1 gang. Initialer findes 80 gange og ankerinitialer 51 gange. Så brug fantasien og prøv dig frem!

Komplet vejnavne- og husregister
Som supplement til den uundværlige søgefunktion, som PDF-filen giver mulighed for, er der som noget nyt sidst i bogen tilføjet et alfabetisk vejnavne- og husregister over samtlige omtalte huse.

God jagt!
Bogdata
Gamle huse i Sønderho udkom i 1980 og var udarbejdet af arkitekt m.a.a. Steffen Søndergaard og kunsthistoriker Poul Tuxen. Udgivet af Fanø Kommune og Fredningsstyrelsen. 239 sider + 1 kort. ISBN 87-980968-1-8.
PDF-udgaven er redigeret af Per Hofman Hansen og udgivet i 2023 af Fonden Gamle Sønderho med venlig tilladelse fra Steffen Søndergaard og Slots- og Kulturstyrelsen. 8 + 249 sider + 2 kort. ISBN 978-87-999065-4-3.

Har du lyst til at abonnere på mine nyhedsbreve om Fanøs kultur, natur og historie? Det koster ikke noget!
3-4 gange om året vil du modtage en hilsen med nye historier om Fanø.
     
     
Se også mit arkiv med sidste nyhedsbreve eller • mine første 20 nyhedsbreve

Publiceret 4. september 2023. Redaktion og tilrettelæggelse: © - Aldus.dk