Stykker til Fanøs kultur, natur og historie. Redigeret af Per Hofman Hansen

200 huse der ligner en flåde under vestlig kuling

Ina Kjøgx Pedersen og Jesper Termansen om Sønderhoningernes skibe og huse
"Det man ser i dag, er Sønderhos godt 200 huse, der ligner en flåde under vestlig kuling opankret i læ af klitten, kun det halve af de gamle Sønderhoninger jordiske gods. Den anden halvdel, skibene, må vi fantasere os til", skriver Jesper Termansen, hvorpå han jævnfører husindretningen med skibenes: "Husene har været så praktisk indrettet til deres oprindelige formål, som skibene har været det til deres. Den indvendige højde er mandshøjde, hvad skal man med mere? I de mindre huse ca. 170 cm, i de større ca. 180 cm, målt til underkant af bjælke", skriver Ina Kjøgx Pedersen i sin bog om Sønderho "Samles, skilles ad", citerende Jesper Termansen i bogen "Fanø - Bebyggelse og landskaber".
Huse og skibe på Emil Petersens kort sammenstillet med tilsvarende grundplaner fra registranten Gamle huse i Sønderho
Huse og skibe på Emil Petersens kort sammenstillet med tilsvarende grundplaner fra registranten "Gamle huse i Sønderho". Udsnit af Emil Petersens kort over Sønderho Havn 1868.

Forfatteren Niels Frederiksen har oplyst følgende: "Den ene af de to skonnerter er formentlig min oldefars skonnertbrig "Karen", bygget af Peder Sonnichsen og søsat i august 1868". Om "Karen" har Niels Frederiksen i øvrigt meget interessant skrevet artiklen "I KARENs kølvand - eftersporing af et skib" i: Sjæk'len. Årbog for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, 2000, s. 68-83.


Noter og litteratur
  • Tak til fhv. skibsfører Theodor Hansen, Esbjerg, for hans kyndige beskrivelser af skibene på Emil Petersens kort.
  • Skonnerten/galeasen "Meretha" har tidligere været ejet af turistforeningen i Ribe, men ligger i dag begravet i åbredden ved Ribe, efter at en restaurering måtte opgives. Kilde: Skibsbevaringsfonden.
  • Tak til Anne og Jørgen Gram Madsen for venlige oplysninger og tegninger vedr. Rudolphs Minde.
  • Steffen M. Søndergaard: Rudolphs Minde i Sønderho. Historie og restaurering. Udgivet i samarbejde med Anne og Jørgen Gram Madsen. Foreningen til Oplysning om Bygnings- og Landskabskultur, 1996.
  • Gamle huse i Sønderho. Registrant udarbejdet af Steffen M. Søndergaard og Poul Tuxen. Fanø Kommune og Fredningsstyrelsen, 1980.
  • Tak til Niels Frederiksen for oplysningerne om skonnertbriggen Karen.
  • Niels Frederiksen: Sønderho. En skipperby i Vadehavet. Fiskeri og Søfartsmuseet i Esbjerg,1989.
  • Niels Frederiksen: I Karens kølvand. Eftersporing af et skib. (I: Sjæk'len. Fiskeri- og Søfartsmuseets Årbog, 2000, s. 68-83).
  • I 1920erne bragte Fanø Ugeblad nogle artikler fortalt af Jes Mathies Knudsen, der var fører af "sorte" Karen og fætter til Hans H. Frederiksen. Disse artikler er gengivet på Torben Lohferts hjemmesider Fanøs sejlskibe om De to skonnertbrigger Karen af Sønderho.
  • Morten Hahn-Pedersen: Fanø i sejlskibstiden. Et overblik. Fiskeri- og Søfartsmuseet, 1989.
  • Ina Kjøgx Pedersen: Samles, skilles ad. Erindringer om liv og død i Sønderho. Gyldendal, 2010, s. 204.
  • Fanø - Bebyggelse og landskaber Af H. Meesenburg, J. Termansen, S. Tougaard og P. Uhd Jepsen. Forlaget Bygd, 1977, s. 71 og 75.
Udsnit af Croquis af Kysten og den østlige Deel af Byen Sønderho. Tegnet af skibsbygmester Emil Petersen i Sønderho 1868.


Om skibene og Emil Petersens tegning over Sønderho havn har fhv. skibsfører Theodor Hansen, Esbjerg meddelt mig følgende:
"Bruger man den målestokskala, der er på croquis-tegningen af Sønderho, på nybygningerne (og det tror jeg at man kan, når man ser Emils Petersens akkuratesse), så vil det sydvestlige skib (nybygning A) være ca. 24,60 m lang, svarende til 80,7 fod og med en bredde på 6,60 m (21,6 fod) og med en bred buttet bov.
Den til nordøst liggende nybygning B er lidt mindre og slankere, men begge med en udfalden stævn. (Længde 26,40 m (86,6 fod) og bredde 7,70 m (25,3 fod). Nybygning A har også stormasten meget fremme i skroget.
Til sammenligning kan vi kigge på skonnerten "Meretha", der blev bygget i Ribe 1866 af N. Nielsen, Nørre Farup, til skipper Hans Jefsen, Manø. Kendingsmål i fod: Længde: 60,1 fod svarende til 19,70 m, bredde 17,2 fod, dybde 6,1 fod, bruttotons: 41 og nettotons 27.
Den SV-lige (th.) nybygning er af omtrentlig samme størrelse og lasteevne. Skibene på værftet er i øvrigt meget brede i forhold til længden sammenlignet med tilsvarende træskibe omkring den tid
".

Gamle huse i Sønderho
På ovenstående skitse har jeg forsøgt i måltro gengivelse at sammenstille grundplanerne af husene på matriklerne 240, 239a og 238 som de er gengivet i registranten "Gamle huse i Sønderho" og heftet "Rudolphs Minde i Sønderho" med Emil Petersens kort og skibe.

Publiceret 4. december 2010. Opdateret 11. januar 2011. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk - Til forsiden.