Til forsiden Fanø Nordsøbad beskrvet af Georg Brandes Fanø skildret i Illustreret Tidende 1860-1921

Fra Fanø. Illustreret Tidende, søndag 28. august 1881

På Fanø Tegnet af Knud Gamborg gengivet i Illustreret Tidende 28. august 1881
Kilder
På Fanø
Med syv tegninger af Knud Gamborg (1828-1900). Til venstre er de xylograferede tegninger gengivet sådan som de findes afbildet i Illustreret Tidende 1881.
Du kan også de dem enkelvis i stor gengivelse ledsaget af den oprindelige tekst.

Xylografi (el. træstik) er en trykmetode opfundet af den engelske xylograf Thomas Bewick (1753-1828). I xylografiet anvendes meget hårdt endetræ, især buksbom og kristtorn. Ofte limes flere stykker sammen for at opnå en tilstrækkelig stor billedflade. I pladen ridses eller stikkes med er skarpt værktøj, så de ikke-motivbærende dele fjernes, således at motivet står tilbage i højrelief. Fordelen ved det hårde endetræ er, at kunstneren kan arbejde med et finere værktøj og gravere meget tynde streger, men selve trykningen (højtryk) er den samme som ved traditionelt træsnit.

Illusteret Tidende er et typisk barn af xylografiens tidsalder, en metode som på dette tidspunkt både var langt den hurtigste og billigste. Med udgangen af 1880'erne er det slut, da man bliver i stand til at omsætte fotografier til elektrogalvanisk fremstillede rasterklicheer. Se blot Illustreret Tidendes næste besøg på Fanø i 1892, hvor fotoreproduktionen af tegningerne tager over.

Publiceret 12. marts 2006. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.