Forsiden Juleark nr. 1 Juleark nr. 2 Juleark nr. 3 Juleark nr. 4 Juleark nr. 5 Julehjerter Syvklodsspillet Labyrinten Kvadratspillene Kochs forbandt

Hans H. Kochs frø. Samlekasse for regnvand på pantomimeteatret i Tivoli

Af arkitekt m.a.a. Hans Hansen

Samlekasse for regnvand udformet som en frø. Akvarelskitse af Hans Hansen. Herover Hans Hansen tegning af Pantomimeteatret.

Om samlekassen skrev Hans Hansen i tidsskriftet Arkitekten i 1950:
"Da jeg arbejdede med pantomimeteatret i Tivoli var et af detailspørgsmålene i forbindelse med forandringen af tagudhænget en forbedring af tagafvandingen. Jeg fik da den tanke, at lade en frø sidde og drikke regnvandet.
Efter arkitekt Hans Kochs berømte juleark lod jeg blikkenslageren lave en frø i zinkplade i stedet for af karton og loddet i stedet for limet og ca. 7 gange så sor som frøen på julearket. Tagvandet løber fra en tud ned i munden på frøen, som sidder på et lotusblad, der danner indløbet til det indvendige nedløbsrør. Frøen og lotusbladet er malede i stærke farver, frøens ryg er grøn, bugen gul, svælget blåt, lår og fødder forgyldte og lotusbladet er mørkegrønt." Hans Kochs frø udfoldet og samlet som den ses tegnet på juleark nr. 4 og til højre udfoldningstegningen til zinkfrøen, som kom til at sidde i to eksemplarer oppe under taget på Pantomimeteatret.

Kochs frø drikker tagvand oppe under Pantomimeteatrets udhæng Kochs frø drikker tagvand oppe under Pantomimeteatrets udhæng. Fotograferet juli 2014.
Om Hans Koch og ombygningen af Pantomimeteatret
Om ombygningen af Pantomimeteatret skrev Jørgen Bast ved Hans Hansens død i 1958: "Et mesterstykke var således hans ombygning, eller vel rigtigere rekonstruktion af Tivolis Pantomimeteater. Den lille påfuglescene er en af Europas seværdigheder, en usandsynlig eksotisk fugl i det ofte lidt filistrøse København - og det ville have været helligbrøde, om et pust af stemningen var gået tabt ved restaureringen".
I Politiken skrev Svend Erik Møller ved samme lejlighed: "Måske var det netop gennem sine farveundersøgelser, at han blev optaget af den kinesiske kultur. Ved sin restaurering af Pantomimeteatret i Tivoli foretog han dybtgående studier i kinesernes farvelære, og han bevarede stadig en dyb interesse for Kina".
I Land og Folk skrev kollegaen Edvard Heiberg: "Hans Hansen var en farvens mester. Langt ud over den smagfulde stillen farver sammen, kunne man føle hans glæde ved at lege med farver. Kort efter krigen fik han den opgave at opfriske det gamle Pantomimeteater. Han skrællede bogstavelig talt et århundredes gamle forfladigelse og forfalskning af og lod teatret genopstå som en ægte kinesisk fugl Fønix, frisk og dog i pagt med gammel kinesisk tradition".
Endelig skrev Poul Henningsen (PH) i Social-demokraten: "Som kender af kinesisk kunst og arkitektur blev Hans Hansen arkitekt for Tivoli og restaurerede Pantomimeteatret i 49-50. [...] Den, der har kendt ham fra hans ungdom, er først og fremmest bevæget over hans munterhed og elskelighed. Han var jublende vittig uden ondsind, en spasmager fra han gik på akademiet og samlede en kreds af unge om revyer og små tidsskrifter. Han blev Kritisk Revys højt skattede humorist og fik endda tid til indgående og nogenlunde brødløse studier, bl.a. over farvens væsen".

Litteratur og links:
Forsiden Juleark nr. 1 Juleark nr. 2 Juleark nr. 3 Juleark nr. 4 Juleark nr. 5 Julehjerter Syvklodsspillet Labyrinten Kvadratspillene Kochs forbandt

Publiceret 10. januar 2013. Opdateret 20. juli 2014. Idé, research og layout: - Mine øvrige hjemmesider findes på Aldus.dk