Monument for Bevægelsen (Piskeriset). En skulptur af Per-Olof Ultvedt

Monument for Bevægelsen. En skulptur af Per-Olof Ultvedt
Forsiden Skulpturen i bevægelse Om Per-Olof Ultvedt To skitser af Ultvedt Troels Andersen Vagn Steen Fremstilling Sponsorer Tak og ophavsret
Per-Olof Ultvedt foran Monument for Bevægelsen fotograferet 1996 af Lars Bay Per-Olof Ultvedt foran Monument for Bevægelsen fotograferet 1996 af Lars Bay ©.

Per-Olof Ultvedt (1927-2006)

Maler og billedhugger. Professor ved Konsthögskolan i Stockholm

Per Olof Ultvedt, var født 1927 i Finland, men siden 1938 bosat i Stockholm. Ultvedt arbejdede først som maler, men begyndte i midten af 1950'erne at interessere sig for bevægelsen som element i kunsten. Han udførte i de følgende år en række skulpturer, der bygger på simple mekaniske principper. Ofte indgår hverdagslige ting eller gengivelser af dem som elementer.

Hans bevægelige træskulpturer drog ud i verden og i Stockholm var hans udstillinger en tilbagevendende kilde til glæde. I gruppen "Rundt om Manhattan" (1963, Moderna Museet, Stockholm) er møbler gjort levende, skabsdøre går op og i, og genstande bevæger sig. Ultvedt deltog i den berømte udstilling "Bevægelse i Kunsten", der bl.a. vistes på Louisiana i 1961 og udførte sammen med Jean Tinguely (Wikipedia) og Niki de Saint Phalle kæmpefiguren "Hon - en katedral" i Stockholm. Den liggende bemalede kvindefigurs indre rummede både bar og biograf.

Bevægelse i hverdagen
Alt er bevægelse, alt er en udvikling fra det ene punkt
til det andet - og videre igen. Vi går, vi kører,
vi rejser os op og sætter os ned, vi danser, vi løber,
vi er ustandselig i bevægelse. Teknikken har gjort det muligt
for os at akcentuere - forstærke bevægelsen,
bevægelse-maskinerne er blevet en del af os -
og vi en del af dem - menneske og maskine -
maskine og menneske i stadig drift fremad - mod hvad?
Albert Mertz (Louisiana Revy 1961)
I 1975 udsmykkede han Stockholms Tunnelbanes centralstation. 1968-78 var han professor ved Konsthögskolan i Stockholm og prorektor samme sted 1978-80. Ultvedt udstillede i 1985 retrospektivt på Silkeborg Kunstmuseum, hvor han bl.a. opbyggede en stor labyrint med bevægelige figurer, sat i gang af døre, der kunne åbnes og lukkes.

DEN BEVÆGER SIG DOG. Plakat til udstilling med Per-Olof Ultvedt på Silkeborg Kunstmuseum 1985 DEN BEVÆGER SIG DOG. Plakat til udstilling med Per-Olof Ultvedt på Silkeborg Kunstmuseum 1985.

Udstillinger og arbejder

Separatudstillinger i Stockholm, Malmø, Silkeborg og New York. Gruppeudstillinger: I Danmark, Stockholm, Kassel og Paris.
Offentlige udsmykninger: Relief i beton til avisen Expressen's indgang i Stockholm; Signal, træmaskine for den Nordiske Pavillon ved Biennalen i Venedig. T-Centralens store underjordiske hvælv i Stockholm, malet i blåt og hvidt, ligesom kalkmalerierne i en middelalderkirkes hvælving. Folkets Park i Hedemora og Motala. Tomtebodaterminalen.
Samlinger: Moderna Museet i Stockholm, Göteborg Kunstmuseum, Lund University Art Museum, Museum of Skitser i Lund, museer i Västerås og Gävle, Silkeborg Kunstmuseum i Danmark.


Noter, litteratur og links:
Forsiden Skulpturen i bevægelse Om Per-Olof Ultvedt To skitser af Ultvedt Troels Andersen Vagn Steen Fremstilling Sponsorer Tak og ophavsret

Per-Olof Ultvedts værker © er gengivet med venlig tilladelse fra familien v. Fredrik Ultvedt, Älvsjö, Sverige.
Idé, redaktion og tilrettelæggelse: . Publiceret 15. januar 2010. Opdateret 19. juli 2014.